Ghana

Lucrarea „Scriptura în folosinţă” în Ghana

(Martie 2007)

Familia Dubei Ruben&Maria, Levi, Miriam

Pentru cei care nu ne cunosc, suntem Ruben şi Maria Dubei. Eu sunt din Galaţi, soţia este din Sălaj, avem 2 copii, Miriam are 3 ani şi s-a născut în Zalău iar Levi are un an şi 9 luni şi s-a nascut în Ghana. Suntem misionari în Ghana, vestul Africii. Acum suntem în ţară după 2 ani de misiune şi dacă Domnul ne va ajuta ne vom întoarce în Ghana pe 30 mai.

 

Lucrăm cu organizaţia internaţională „Traducătorii Bibliei Wycliffe” prin care am plecat în Ghana. Această organizaţie şi-a început lucrarea în Ghana în anul 1962 sub numele „Institutul Ghanez de Lingvistică, Alfabetizare şi Traducerea Bibliei”(GILLBT). Organizaţia „Traducătorii Bibliei Wycliffe” împreună cu alţi parteneri au o viziune numită „Viziunea 2025” care spune: „Până în 2025, împreună cu parteneri din lumea întreagă avem scopul de a vedea traducerea Bibliei începută în toate limbile care au mai rămas şi au nevoie de ea.” Această viziune este adoptată şi de organizaţia din Ghana cu care lucrăm.

 

După cum vedeţi accentul se pune pe traducerea Bibliei dar pentru a face lucrul acesta este nevoie mai întâi de cercetări lingvistice prin care se determină care limbi au nevoie de traducerea Bibliei. După aceasta, se face alfabetul limbii respective, apoi începe lucrarea de alfabetizare, oamenii sunt învăţaţi sa citească şi să scrie în limba lor ca mai târziu sa poată citi Biblia care este tradusă. După traducerea Bibliei care durează cam 25 de ani, mai este un departament menit să-i ajute pe oameni să foloseasca Biblia eficient. Acesta se numeste „Scriptura În Folosinţă”, este lucrarea în care suntem şi noi implicaţi şi despre care vreau să vă dau câteva detalii în continuare.

 

Înainte de a începe, să vă spun doar că în Ghana sunt peste 60 de limbi iar organizaţia aceasta GILLBT a tradus Noul Testament în 17 limbi şi întreaga Biblie în 3 limbi. Acum traduce NT în 13 limbi iar VT în 11 limbi.

 

Traducerea Bibliei dă Cartea. Alfabetizarea deschide Cartea iar Scriptura în folosinţă ne ajută să aplicăm Cartea!

Pentru mulţi africani Biblia este o carte încuiată pentru faptul că nu ştiu să citească. La multi nu le place să citească şi nu sunt interesaţi în cărţi pentru că nu fac parte din cultura lor, din viaţa lor. O altă problemă ar fi că nu au materiale ajutătoare pentru înţelegerea Bibliei, comentarii, dictionare, studii biblice…Un alt lucru ar mai fi că ei se confruntă cu anumite probleme culturale şi tradiţii foarte puternice pentru care este nevoie de multe cunoştinţe Biblice, pregătire si putere spirituală pentru a le rezolva. Să vedem cum ajută „Scriptura În Folosinţă” la îndepărtarea acestor bariere.

 

Programul „Alfabetizare Pentru Viaţă” este conceput în special pentru a-i ajuta pe credincioşi să înveţe să citească Biblia. Alături de cartea de citire este ataşat un ghid Biblic şi acestea merg împreună. Dacă lecţia de citire vorbeşte despre o fântână atunci ghidul Biblic conţine pasajul cu întâlnirea lui Isus de la fântână cu femeia samariteancă. Au un text biblic de citit şi un verset de scris şi de memorat. Astfel oamenii învaţă să citească dar în acelaşi timp învaţă şi Biblia şi aşa cresc spiritual. Este o unealtă bună pentru credincioşi dar nu numai. Mulţi necreştini au venit la Biserică să înveţe să citească şi aşa l-au cunoscut pe Domnul Isus.

 

Avem un studio unde înregistăm Filmul Isus în limbile locale. In special uneltele acestea orale sunt foarte căutate în Africa, pentru că societatea africană comunică cel mai mult pe cale orală. Deaceea Filmul Isus atrage mari mulţimi de musulmani şi credincioşi africani tradiţionali. Este folosit ca o unealtă de evanghelizare şi plantare de Biserici şi merge foarte bine.

 

O altă unealtă foarte bună atât pentru ucenicie cât şi pentru evanghelizare este numită „Credinţa Vine În Urma Auzirii”. Acesta este Noul Testament audio în limbile locale. Se înregistrează Noul Testament pe casete audio şi se pregătesc lideri pentru a forma grupe de ascultători atât în Biserici cât şi în afara Bisericilor. Acestea se întâlnesc regulat să asculte NT de la început până la sfârşit. Ascultă 2 sau 4 capitole pe săptămână, pun întrebări şi discută pe marginea textului respectiv. Pentru mulţi, acestea sunt primele materiale dezvoltate în limba lor. Mulţi dintre ei aud pentru prima dată limba lor vorbită pe o casetă, sunt foarte curioşi să asculte ce se spune şi aşa vin la credinţă mulţi msulmani şi închinători la idoli, chiar şi şefi de sate. Când găsim sponsorizare, ni se acordă timp să folosim aceste casete şi prin radiourile locale. Când se terminau banii, au fost cazuri când musulmanii întrebau de ce s-a oprit programul acesta foarte bun!

 

În acelaşi studio înregistrăm „Cântări Biblice” în limbile locale şi în stilul lor tradiţional. Africalilor le place muzica foate mult. Este unul din modurile de a comunica între ei. Fie ca sunt bucuroşi sau supăraţi ei cântă, dacă merg la câmp sau la piaţă cântă. Deaceea muzica este o bună modalitate de a ajunge la inima lor.

Căutăm prin biserici oameni care au darul de a compune, îi încurajăm să compună cântări bazate pe pasaje biblice, îi înregistrăm şi vindem casetele la un preţ accesibil. Vă spun că sunt foarte căutate nu doar de creştini şi dacă nu au posibilitatea să le cumpere, le împrumută sau merg la alţii să asculte. În felul acesta Cuvântul lui Dumnezeu intră în inima lor şi îşi face lucrarea.

 

Am dezvoltat cursuri şi studii biblice pe tema „Evanghelia şi Cultura”. Cultura Africană este foarte puternic înrădăcinată în viaţa şi inima lor. Ca orice altă cultură conţine şi lucruri greşite care produc greutăţi mari nu doar în societatea lor, familiile lor dar chiar şi în Biserici. Vrăjitoria este una din preobleme. Apoi cultul strămoşilor este foarte puternic. Stramoşii sunt vii pentru ei, fac parte din familie, sunt consultaţi în decizii mai importante. Ei sunt aceia care mediază relatia lor cu Dumnezeu împreună cu alte duhuri şi divinităţi. Ei cred că, odată Dumnezeu a fost aproape de ei dar l-au supărat, deaceea a plecat undeva departe şi acum poţi ajunge la El doar prin aceşti mediatori. Deasemenea poligamia are implicaţii în viaţa bisericii. Sunt bărbaţi care au şi 9 neveste. Am văzut, am vizitat asemenea familii. Când se întoarce o familie ca aceasta la Dumnezeu, ce i-aţi sfătui să facă: să-şi aleagă una din soţii şi să le dea drumul la celelalte cu copii lor sau să le ţină în continuare pe toate. Poate bărbatul respectiv să devină conducător în biserică, să predice? Biblia trebuie să dea răspuns la toate problemele vieţii pentru că noi credem că Biblia este o carte actuală. Deaceea facem cursuri şi studii biblice menite să ajute Bisericile în aceste situaţii.

 

Mai avem cursurile „Folosirea Scripturii & Pregătirea Liderilor”. O altă problemă în Africa este că mulţi lideri de Biserici nu au posibilitatea să meargă la o şcoală biblică. Vă spun că unii de la ţară nici nu ştiu să citească. Deaceea am dezvoltat cursurile acestea prin care liderii învaţă cum să citească Biblia, cum s-o interpreteze, cum să facă o predică, lucruri de bază pe care trebuie să le ştie despre conducerea unei Biserici… Şi aceste cursuri sunt foarte apreciate pentru că altfel liderii nu ar avea altă posibilitate.

 

În prima jumătate de an am citit şi am învăţat multe despre cultura Africană. Am vizitat locuri, am vorbit cu oameni să vedem ce fac şi de ce fac anumite lucruri, ce gândesc şi de ce gândesc aşa. Pentru a avea o temelie bună a lucrării pe care o faci şi pentru a avea rezultate durabile, este foarte important să-i cunoşti pe oameni. Domnul Isus a trăit şi a cunoscut pe oameni timp de 30 de ani înainte de a-şi începe lucrarea. Să vă dau un mic exemplu. În Ghana mâna stângă este murdară, mâna dreaptă este curată. Mâna stângă se foloseşte la lucruri murdare, mâna dreaptă la lucruri curate. Dacă faci greşeala şi saluţi cu mâna stângă sau o foloseşti la cumpărături, este o jignire pentru ei, o înjosire. În aceste situaţii ei gândesc că nu ne pasă de ei şi nu ne interesează de cultura lor. Atunci deja i-ai pierdut, şi-au închis inima faţă de tine, nu le mai poţi vorbi despre Isus.

 

În a doua parte a primului an şi al doilea an ne-am implicat într-un popor pe nume, Dagomba. Ocupă o mare parte din regiunea de nord a Ghanei. Sunt cam 1 milion de oameni. Am început cu unul din districte numit Savelugu-Nanton. Un alt obicei cultural important este salutarea şefului de sat. Dacă nu saluţi şeful satului şi bătrânii poţi avea mari probleme, dar dacă urmezi obiceiurile cu respect şi explici misiunea pe care o ai, primeşti mână liberă să lucrezi. Chiar şi musulmani fiind, dacă le arăţi respect şi joci după reguli, au datoria tradiţională de a te primi cu bine. Aşa am făcut şi noi şi nu am avut piedici. Dacă şeful şi bătrânii te acceptă, nu ai probleme nici din partea localnicilor. Abea după această intrare am putut organiza o întâlnire cu liderii de biserici din district. Ne-am întâlnit si le-am prezentat uneltele şi cursurile prin care îi puteam ajuta pe ei şi bisericile lor.

 

Împreună cu ei ne-am gândit că „Istorisind Biblia Cronologic” ar fi o unealtă bună de evanghelizare pentru zona respectivă. Aceasta este o cale orală de a prezenta planul lui Dumnezeu de mântuire, folosind istorisiri Biblice, începând de la creaţie până la Domnul Isus. Adesea poţi vedea oameni adunaţi la umbra unui mango şezând şi povestind întâmplări din istoria lor. Atunci poţi veni foarte uşor cu istorisiri Biblice şi sunt gata să te asculte. Cei instruiţi prin aceste cursuri sunt încurajaţi să formeze în Biserică o grupă de evanghelizare care să compună o cântare pe baza acelei istorisiri şi să o cânte în stilul lor tradiţional care este foarte atractiv pentru ei. Stilul acesta de evanghelizare necestită o serie de întâlniri cu aceiaşi oameni, pentru a avea o înţelegere mai clară asupra planului de mântuire. În timpul acesta se realizează o relaţie de prietenie între credincioşi şi comunitatea respectivă care poate conduce la plantarea unei noi biserici.

 

Am fost implicat direct şi în evanghelizări prin filmul „Patimile lui Hristos”. De obicei luăm cu noi membri ai unei biserici care doresc să planteze Biserici în satele fără Biserici şi care, după evanghelizări, preiau pe cei interesaţi si continuă lucrarea de ucenicie. Mari mulţimi vin la aceste evanghelizări, de la 200 de persoane în sus. În unele cazuri au fost şi 500 de oameni. După cum ştiţi musulmanii se roagă de 5 ori pe zi. Noi mergeam şi ne instalam sculele în timpul ultimei lor rugăciuni de la ora 7 seara şi când terminau ei rugăciunea noi dădeam drumul la film. În felul acesta cei mai mulţi ieşeau din moscheie şi se alăturau filmului. Mulţumim Domnului că nu am avut niciodată probleme cu ei. Privesc liniştiţi de la început până la sfârşit fără să scoată o vorbă. Două biserici s-au plantat prin această lucrare. Una din aceste Biserici a luat fiinţă în cea mai dificilă zonă de musulmani numită Nanton. În trecut, când alţii au încercat să evanghelizeze acel loc, mi s-a spus că au fost fugăriţi cu pietre de câteva ori şi au plecat cu aparatura avariată. Când noi am fost să vorbim cu şeful satului despre evanghelizarea pe care vrem s-o facem în acel loc, ne-a spus că zona pe care am ales-o nu este bună pentru că acolo s-au întâmplat incidentele din trecut şi ne-a direcţionat către altă zonă a satului. Am ascultat de sfaturile lui şi a mers foarte bine. S-au adunat cam 400 de oameni care au fost foarte primitori. De fapt nu ştiu dacă am mai întâlnit vre-un sat mai deschis la Evanghelie decât acesta, cu toate că nu erau creştini acolo şi nici o biserică, ci doar moschei şi musulmani. Au fost foarte atenţi şi aplaudau după fiecare minune a Domnului Isus. Cei care au ieşit în faţă şi l-au primit pe Isus au fost preluaţi de un frate care şi-a asumat resposabilitatea de a continua lucrarea.

Pe viitor, pentru evanghelizările prin film, voi avea nevoie de un video-proiector pentru că cel pe care l-am folosit era al organizaţiei şi deja au nevoie de el în altă parte.

 

În districtul Tamale din acelaşi popor Dagomba, am organizat cursul „Vindecarea Traumei”. Datorită luptelor şi conflictelor care mai au loc între triburi sau chiar în interiorul acestora, sunt oameni şi familii care au trecut prin şocuri şi necazuri mari. Onoarea este foarte importantă la africani deaceea sunt gata să se sacrifice pentru asta. De exemplu, la şefia poporului Dagomba au dreptul 2 clanuri. Unul din aceste clanuri au asasinat pe şeful celuilalt clan care era în funţie. Deaceea clanul al cărui şef a fost asasinat nu l-a îngropat timp de 5 ani, l-au ţinut într-un frigider pentru a i se rezolva cazul. În urma acestor lupte rămân familii rănite atât fizic cât şi sufleteşte. Deaceea s-a dezvoltat o carte bazată pe pasaje Biblice menite să-i ajute pe cei ce trec prin asemenea suferinţe. Am adunat liderii de Biserici din zona respectivă şi am trecut cu ei prin acest curs care urma să-i ajute în consilierea memrilor Bisericii şi comunităţii lor.

 

După cum aţi observat, noi ajutăm în primul rând liderii bisericilor care la rândul lor folosesc aceste unelte în biserici şi în afara lor, pentru o folosire mai eficientă şi mai practică a Scripturilor în viaţa de zi cu zi a oamenilor. La întâlnirile cu liderii, au fost mulţi dintre ei care ne-au cerut „Termeni Biblici Cheie”. Aceia dintre ei care au posibilitatea să meargă la o şcoală Biblică, învaţă teologie în limba engleză şi când se întorc acasă, le vine foarte greu să predice în limba locală. Motivul principal este că sunt multe cuvinte în Biblie care pur şi simplu nu există în limbile locale, cum ar fi neprihănire, sfinţire, justificare… Să vă spun o experienţă de-a mea. Am fost cu soţia şi cu Miriam într-un sat să vizităm un frate ghanez şi imediat s-au adunat mulţi vecini din împrejurimi ca să ne vadă, în special pe Miriam care avea un an şi câteva luni. Levi urma să se nască după vre-o două luni. Am început să le vorbesc şi printre altele le-am spus că în România era zăpadă când am plecat. Fratele care mă traducea nu mai termina de tradus şi nu ştiam ce le tot traduce la o propoziţie aşa de scurtă. După aceea mi-a spus că oamenii aceştia nu ştiu ce este zăpada. Cum aţi traduce cuvântul zăpadă, pe care îl găsim în Biblie de mai multe ori, pentru nişte oameni care trăiesc la o temperatură de 30-40 de grade? Deaceea mulţi predicatori le predică oamenilor în engleză, pe care localnicii nu o înţeleg destul de bine pentru a putea creşte spiritual şi a face faţă presiunilor culturii şi a comunităţii. La cererea acestor păstori, în colaborare cu departamentul de traducere am format o listă cu aceşti termeni traduşi în limbile locale şi o punem la dispoziţia lor pentru ai ajuta să predice oamenilor în limba lor.

 

Trebuie să spun câteva lucruri privitor la lucrarea soţiei care a fost foarte importantă. Ea s-a ocupat în primul rând de casă şi de cresterea copiilor în timp ce eu eram plecat. Cu siguranţă ea a dus greul în misiunea aceasta. Nu am cunoscut pe nimeni personal, înainte de a ajunge în Ghana, nu am întâlnit nici un român în Ghana. Soţia a fost nevoită să stea acasă cu copii cea mai mare parte a timpului, fără prieteni apropiaţi. Dacă venea cineva pe la ea îi era greu să comunice pentru că nici cu engleza nu se descurca bine.

Aşa cum am spus, după 4 luni după ce am ajuns în Ghana s-a născut şi Levi. Spitalele nu sunt nici ca cele din România. Maria a spus asistentelor că vrea să meargă la toaletă şi ele s-au uitat una la alta neştiind ce să facă pentru că nu era apă acolo. Imaginaţi-vă cum arată un spital care are probleme cu apa. Dar slavă Domnului că nu au fost complicaţii şi a putut veni acasă în aceeaşi zi, fără să doarmă acolo peste noapte.

După aceea a trebuit să meargă de multe ori la spital cu copii, cu diferite probleme de sănătate, în timp ce eu eram pe teren. Când mergeam seara la evanghelizări cu filmul, veneam acasă noaptea târziu când ei dormeau deja. N-a fost uşor, în special pentru Maria. Spre sfârşitul perioadei de-abea aştepta să vină acasă. Dar nu am avut probleme aşa de mari încât să ne descurajeze ca să nu mai plecăm, ci pe 30 mai vrem să ne întoarcem.

 

Ca şi planuri de viitor, vrem să facem aceleaşi lucruri şi în celelalte districte în care nu am intrat încă, din poporul Dagomba.

Liderii noştri pe Africa mi-au cerut să mă pregătesc pentru a deveni „Cosultant în Folosirea Scripturii”. Ei organizează cursuri în domeniul acesta, în mai multe ţări din Africa şi au nevoie de mai mulţi profesori. Trebuie să spun că lucrarea „Scriptura în Folosinţă” în Ghana este avansată în comparaţie cu multe ţări din Africa unde de-abea acum începe. Dumnezeu ne-a trimis într-un loc bun, unde putem învăţa multe şi putem prinde experienţă în acest domeniu, probabil tot cu scopul de a ajuta şi alte locuri din Africa. Pregătirea pentru această lucrare va necesita o serie de cursuri în diferite locuri din Ghana sau jurul Ghanei, cazare pe la diferite şcoli şi bineânţeles, călătorii. Rugaţi-vă ca Domnul să ne dea banii necesari la timp, să ne ocrotească în călătorii şi să ne pregătească pentru lucrarea pe care vrea să o facem pe viitor.

 

Privitor la implicarea Mariei, am găsit acolo o grădiniţă în limba engleză unde vrem să ducem copii măcar pentru jumătate de zi, timp în care să ne ajute şi ea în lucrarea de birou şi în relaţiile cu bisericile care ne susţin.

 

 

Cereri de rugăciune:

1. Video-proiector pentru evanghelizările prin film

2. Finanţe pentru pregătirea în a deveni „Consultant în Folosirea Scripturii”

3. Sănătate şi protecţie pentru întreaga familie în lucrare şi călătorii.

 

Contactaţi-ne:

Ruben, Maria, Miriam & Levi Dubei

 

Misionari cu Organizaţia “Wycliffe Bible Translators” promovând Folosirea Scripturii în poporul Dagomba, Ghana

Email: ruben_dubei@sil.org

Card VISA / BCR: 4689 1800 4711 2107

Adresa în Ghana

GILLBT P.O. Box 378, Tamale, Ghana, West Africa

Tel. 00322 020854490

Adresa în România

Gâlgău-Almaş, Nr. 295, Jud. Sălaj, România

Tel. 0260 628036

Mob. 0748015466

În curând vom avea şi o organizaţie în România. Nu s-a stabilit încă nici numele dar este un frate olandez care se ocupă de aceasta şi care vorbeşte foarte bine româneşte. Îl puteţi contacta pentru mai multe informaţii privitor la această organizaţie:

Jeroen Van Velden

– Str. George Coşbuc Nr. 8, Oradea, 410020

– Tel. 0722-418876

Email: jeroen_van_velden@wycliffe.org

– Website: http://www.wycliffe.net/ro

Aceleaşi informaţii şi în Lucrare in Ghana

De asemenea, îi puteţi încuraja scriindu-le câteva cuvinte mai jos!

3 comentarii la „Ghana”

  1. DUMNEZEU SA VA AJUTE FRATI MISIONARI RUBEN, MARIA, MIRIAM, LEVI NE-AM BUCURAT IN ACEASTA SEARA DE DUMINICA 23-03-2008 CA V-AM CUNOSCUT IN BISERICA EFRAIM DIN TARGOVISTE UNDE NE-ATI PREZENTAT LUCRAREA LUI DUMNEZEU PRIN DHUL SFANT IN GHANA AVANDU-VA PE DUMNEAVOASTRA UNELTE ASCUTITE PRIN PASTORUL CEL BLAND ISUS . DUMNEZEU SA VA AJUTE SA DUCE-TI ACEASTA LUCRARE MAI DEPARTE CA , COPIII LUI DUMNEZEU SA FIE-N NUMAR CAT MAI MERE LA VENIREA LUI ISUS HRISTOS .
    NE RUGAM PT. ECHIPA DV. SI SUNTEM CONSTIENTI PRIN CE GREUTATI TRECETI TARIA ECHIPEI DV. VINE DE LA DUMNEZEU .
    ECHIPA POLOZACHE FLORIN , CARMEN , LARISA ,FLORI .
    AMIN!

  2. CU DRAGOSTE SI MULTA IUBIRE PRIN DOMNUL ISUS HRISTOS DE LA ECHIPA POLOZACHE FLORIN ,CARMEN ,LARISA ,FLORI.
    EMAIL:polozache@yahoo.com
    tel:0748344885

  3. Ruban Dubei a spus:

    Draga echipa Polozache,
    astazi am dat peste mesajul acesta, dupa patru ani de zile. Va multumim pentru rugaciuni si incurajari. Domnul sa va intareascaas cum face si cu noi, pe fiecare in lucrarea la care ne-a chemat. Multe salutari familiei si bisericii.
    Cu drag familia Dubei din Ghana.

Lasă un comentariu