Bulgaria

Raport de misiune al proiectului Dăruind vei dobândi

În decembrie 2007, Agenţia Kairos din Suceava a demarat pentru copiii din Bulgaria proiectul Dăruind vei dobândi. Acest proiect consta în pregătirea unor cadouri de către copiii din România şi familiile acestora pentru copiii din Bulgaria. Proiectul s-a desfăşurat în preajma Sărbătorii Naşterii Domnului, în perioada 12-16 decembrie. Iată o consemnare personală despre cum s-a desfăşurat acest proiect.

Echipa care a mers în Bulgaria a fost formată din fraţi şi surori proveniţi din mai multe localităţi ale ţării: Suceava, Braşov, Galaţi şi Izvoarele, judeţul Teleorman. Din Izvoarele a venit fratele Alexandru Anghel, un frate de etnie bulgară, dar cetăţean român. El a fost ghidul şi translatorul echipei.

Am ajuns în Bulgaria, în Ruse, după un drum lung şi obositor. Am fost cazaţi la una din bisericile penticostale din Ruse. Biserica aceasta a cumpărat o sinagogă şi acum o folosea pentru adunarea creştinilor penticostali din Ruse. Joi, a doua zi, am mers conduşi de pastorul bisericii la o şcoală primară din localitate. Directoarea de aici fusese anunţată cu privire la venirea noastră. În această şcoală erau peste 200 de copii, aşa că după ce am stat de vorbă cu directoarea şi după ce am cântat copiilor câteva colinde în română şi bulgară, şi fratele Valentin Hrihorciuc le-a prezentat scopul venirii noastre la ei, le-am promis că vom reveni a doua zi să le aducem cadouri de la copiii din România. Până la amiază am reuşit să pregătim toate codourile, deoarece erau mai mulţi copii de cât ştiam noi la început. Acum aveam numărul de cadouri dorit, iar seara am putut participa la serviciul bisericii penticostale. Ne-am bucurat împreună cu fraţii de aici şi am cântat colinde în română şi bulgară, iar fratele Valentin şi fratele Florin Pânzaru au predicat Cuvântul.

A doua zi am mers la şcoală aşa cum promisesem, şi am intrat din clasă în clasă şi am împărţit cadourile copiilor, le-am cântat iar sora Mariana Harasemiuc le-a spus copiilor despre semnificaţia şi valoarea Sărbătorii Naşterii Domnului. A fost o reală bucurie pentru aceşti copii să primească darurile, mai ales ştiind că unii dintre ei sufereau diferite handicapuri. La finalul acestui timp, directoarea şi directoarea adjunctă ne-au invitat în biroul lor. S-a servit cafea, dar lucrul cel mai important e că directoarea şi-a deschis inima înaintea noastră şi şi-a povestit viaţa, iar în final fratele Florin i-a prezentat Evanghelia şi femeia aceasta s-a rugat ca să-L primească pe Domnul Isus în inima ei.

În după-amiaza aceleiaşi zile, Domnul avea să ne dea lecţii importante. Am plecat spre un orfelinat aflat cam la 45 km de Ruse. Pe drum însă, am văzut rezultatul coliziunii frontale dintre un tir şi un microbuz de marfă: şoferul microbuzului era mort. Probabil accidentul s-a petrecut cu puţin timp înainte de a trece noi pe acolo. Am realizat că Domnul e cel care ne-a păzit, şi am înţeles cât de trecătoare e viaţa omului, şi cât de repede poate muri un om. Lecţii şi mai extraordinare ne aşteptau la orfelinat. Era un orfelinat format în majoritate din copii abandonaţi, copii cu handicap. Pentru copiii de aici am cumpărat dulciuri şi fructe şi fiecare a primit punga lui. Au fost o mare bucurie pentru aceşti copii vizita şi darurile noastre. Şi ei au auzit povestirea naşterii Domnului, şi colindele, iar mai apoi chiar ei ne-au cântat un cântecel. Lucrul cel mai impresionant la aceşti copii, nu a fost doar bucuria cu care ne îmbrăţişau sau ne cereau să le facem poze, ci faptul că şi-au deschis cadourile, pungile cu pufuleţi şi dulciuri şi au venit să ne dea şi nouă. Cred că aceşti copii au înţeles cel mai bine sloganul proiectului: dăruind vei dobândi.

În aceeaşi seară ne-am întâlnit cu fraţii creştini după Evanghelie din Ruse. Am reuşit să-i contactăm cu ajutorul unui pastor penticostal din Ruse. Întâlnirea cu doi din aceşti fraţi, Orlin şi Momchil Petrov, ne-a dat convingerea că avem aceleaşi doctrine fundamentale, şi ne-am bucurat să vedem că suntem parte a aceleiaşi mişcări frăţeşti, şi că împreună facem parte din Biserica Domnului. Pentru că timpul nu ne permitea să vizităm adunarea lor, am dat acestor fraţi cadouri pentru copii bisericii. Tot prin ei şi prin alt frate medic stomatolog am luat legătura cu fraţii din Sofia, aşa că, sâmbătă dimineaţa am plecat spre Sofia.

Pentru că fraţii nu aveau posibilitatea de găzduire am fost cazaţi într-un motel modest, şi restul zilei am vizitat centrul oraşului. Trebuie să precizez că, în timp ce o parte din noi vizitau oraşul, fraţii Valentin şi Florin au întâlnit în motel pe Ken, un tânăr japonez, budist. Timp de două ore i-au vestit Evanghelia. În finalul serii, după ce şi noi cei care fuseserăm în oraş ne-am întors şi am cântat câteva colinde, am încheiat cu rugăciune. Fratele Florin a dorit să-l ajute pe Ken să se roage, dar Ken a continuat să se roage cu propriile lui cuvinte mulţumindu-I lui Dumnezeu pentru întâlnirea cu noi, pentru ce a făcut în viaţa lui şi să-L recunoască pe El ca Singurul Dumnezeu adevărat. A fost un moment de uimire şi deosebită bucurie pentru noi. Ne-am despărţit de Ken a doua zi, duminică după ce i-am dăruit o Biblie pe DVD.

Duminică, 16 decembrie, a fost ziua cea mai grea, ziua în care Domnul a îngăduit o mare încercare pentru toată echipa, dar în special pentru fratele Valentin. Am pornit spre locul unde au fost parcate maşinile, într-o parcare cu plată, nu departe de motel, cu gândul de a porni spre adunare. Maşina fratelui Valentin lipsea, fusese furată. Au urmat momente grele pentru noi ca echipă. Ne-am adunat şi ne-am rugat. Un lucru interesant este faptul că în maşina fratelui Valentin se găseau şi cinci Biblii în limba bulgară. Stim că nimic nu este la întîmplare! Şi daca a ajuns Cuvântul lui Dumnezeu în mâna făptaşilor, haideţi, fraţilor, să ne rugăm ca ei să citească şi să fie străpunşi de mesajul Lui!

Au urmat apoi procedurile normale: chemarea poliţiei, declaraţiile, etc. În timp ce se desfăşurau acestea, noi, ceilalţi am mers la adunare. Şi aici am fost primiţi bine de fraţi. A fost un timp de părtăşie deosebită cu fraţii şi cu Domnul. Am cântat din nou colinde în bulgară şi română, ne-am prezentat cine suntem şi ce facem în Bulgaria, şi am dat copiilor din adunare din cadourile aduse. Restul cadourilor le-am lăsat acestei adunări frăţeşti ştiind că în preajma Crăciunului vor avea alte activităţi evanghelistice cu copiii.

Timpul petrecut în Bulgaria s-a încheiat, misiunea a fost îndeplinită. Acum ne rugăm ca tot ce a fost semănat din Cuvântul Domnului să aducă rod. Chiar dacă experienţa tristă a furtului maşinii ne-a umbrit bucuria pentru un moment, suntem încredinţaţi că Dumnezeu va face ca toate să lucreze spre slava Lui şi spre binele celor ce-L iubesc pe El. Să ne alăturăm deci cerului şi să ne bucurăm pentru cei care au primit mesajul Evangheliei şi să nu contenim să purtam în rugăciune lucrea din Bulgaria şi pe cei care s-au dedicat răspândirii Evangheliei şi aici.

Proiect de misiune pentru iarna anului 2007

Împreună cu agenţia de misiune Kairos, adunarea noastră doreşte să se implice în misiunea transculturală în Bulgaria. Proiectul în care dorim să ne implicăm se numeşte Dăruind vei dobândi, şi el se va desfăşura în perioada Crăciunului, anul acesta (2007).

Acest proiect ţinteşte prilejuri de evanghelizări pentru copii în Bulgaria, în localităţi cu populaţie de etnie română, precum şi la Sofia. Membrii echipei Kairos împreună cu fraţi şi surori din România vor pregăti cadouri în cadrul proiectului Dăruind vei dobândi, pentru copiii care vor auzi Vestea Bună cu această ocazie. Te poţi alătura şi tu acestui proiect dăruind bani sau obiecte în valoare totală de 40 RON. Cadourile vor fi ambalate în săculeţi, iar obiectele vor fi din următoarele categorii: rechizite (caiete, carneţel, creioane colorate, radieră, ascuţitoare, acuarele etc.), igienă personală (săpun, pieptăn, pastă şi periuţă de dinţi, burete de baie, prosopel etc.), jucării şi jocuri de dimensiuni mici, accesorii vestimentare (mânuşi, căciuliţă, şosete, fular, agrafe etc.), cărţi (de colorat, cu texte în engleză sau doar cu imagini). Săculeţii vor avea un conţinut diferenţiat pe grupe de vârstă. Data limită pentru strângerea darurilor va fi 30 noiembrie 2007.

Cei care doresc să se implice în acest proiect, ne pot scrie pe adresa agenţiei: kairosagency@gmail.com sau ne pot contacta la numarul de telefon: +40 0744 874758.

De asemenea mai multe detalii, pentru fraţii şi surorile din adunarea din Galaţi le puteţi afla de la fratele Narcis Lungu.

Lasă un comentariu